Вкусни, забавни и странни факти за шоколада

  • Вкусни, забавни и странни факти за шоколада
    Вкусни, забавни и странни факти за шоколада

Знаем, знаем! Някои от вас са на диета, други се стремят да ограничат сладкото, а ние най-безцеремонно хвърляме във въздуха думата шоколад?! Кой прави така? И къде е този въпросен шоколад?

Е, за жалост няма да ви почерпим с парченце, но пък ще ви разкажем някои интересни, забавни, странни и вкусни факти за негово величесто Шоколада! Ами нека да започваме, защото след малко вече може и да нямате търпение да изтичате до магазина за някое сладко изкушение!

1. От всички страни в света Швейцария има най-високо потребление на глава от населението. Средностатистическият швейцарец изяжда над 10 килограма сладко годишно.

2. Америка е най-големият производител на шоколад в света. Потребителите в САЩ изяждат 1,2 млн. тона шоколад годишно или около 4,9 кг на човек. А това е само половината от шоколада, който се изяжда средно на човек в Швейцария. 

3. Около 40% от бадемите в Америка се използват като съставка на шоколада.

4. В Белгия произвеждат около 172 000 тона шоколад годишно

5. Haй-мнoгo шoĸoлaд в cвeтa ce пpoдaвa нa лeтищeтo в Бpюĸceл. Cпopeд cтaтиcтиĸaтa вcяĸa минyтa нa aepoгapaтa ce пpoдaвa пo 1,5 ĸилoгpaмa шoĸoлaд. Гoдишнo тoвa пpaви пo 850 тoнa.

Вкусни, забавни и странни факти за шоколада
Снимка: pixabay

6. Cpeд тaйнитe нa ycпexa нa бeлгийcĸитe шoĸoлaдoви издeлия e зaлeгнaлoтo в зaĸoн oт ХІХ вeĸ минимaлнo cъдъpжaниe нa 35% ĸaĸao и изпoлзвaнeтo нa opигинaлни мecтни peцeпти.

7. Индустриалното производство на шоколад намалява площта на тропическите гори, излъчва значителни нива въглероден двуокис в атмосферата и допринася за климатичните промени.

8. Българите употребяват към 25 тона шоколад годишно, което прави по към 3,5 кг на човек у нас. Дамите на възраст 20-40 години са измежду най-страстните фенове на шоколадовите произведения. Броят на най-търсените марки шоколад у нас се лимитира до 5-6 типа, като те са ориентирани най-вече към междинния ценови клас и се създават от две или три интернационалните компании, профилирани в шоколадовия бизнес.

9. Има многобройни празници на шоколада всяка година

- 7 юли е ден на шоколада - в чест на деня, в който шоколадът за пръв път е докаран в Европа – през 1550 г., макар че редица източници твърдят, че може да е бил тук още през 1504 г., благодарение на Христофор Колумб.

Официалният ден или не, знаем, че шоколадът за първи път пристига в Европа през 16 век. Има и Национален ден на млечния шоколад - 28 юли, Международен ден на шоколада - 13 септември и, разбира се, Национален ден на сладко-горчивият шоколад с бадеми - на 7 ноември.

10. Множество проучвания доказват, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Той е с високо съдържание на антиоксиданти, което го прави много полезен. Флавоноидите предпазват от рак и спомагат дейността на сърцето. Най-полезен обаче е черният шоколад като и с него не бива да се прекалява. 

Вкусни, забавни и странни факти за шоколада
Снимка: pixabay

11. Необходими са 400 какаови зърна за половин грам шоколад.

12. Най-голямото шоколадово блокче в света тежи близо шест тона.

13. Думата "шоколад" идва от ацтекското "xocoatl", което било името на горчива напитка, приготвяна от какаови зърна.

14. Ацтеките са използвали шоколада като валута. Какаовите зърна са били толкова ценни, че с 10 зрънца, може да си купиш един заек, а 100 зрънца са стигали да си вземеш роб. Бедните жители са правили фалшиви зърна от глина.

15. Ацтекските владетели са пиели десетки чаши горещ шоколад на ден. Те не го подслаждали, а го пиели горчив. Испанците са първите хора, които добавяли захар в шоколада.

16. В Швейцария се произвежда най-много видове млечен шоколад. Най-голямата сладкарница се намира в Цюрих.

Вкусни, забавни и странни факти за шоколада
Снимка: pixabay

17. В много страни има музеи и паметници на шоколада:

- в Чехия музеят на шоколада прилича на картинна галерия. Там могат да се разгледат творбите на Владомир Чех, които той нарисувал с течен шоколад: селски пейзажи, градски истроии, портрети на важни личности от историята и изкуството. Специално място заема серията от копия на картини на Леонардо Да Винчи – пак нарисувани от шоколад.

- в Кьолн, Германия има музей на шоколада, разпростиращ се на цели 2000 кв.м.

- в град Покров, Владимирска област, Русия, има паметник на шоколада.

18. Повечето хора не осъзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.

19. Въпреки, че съставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредно влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за малки породи кучета. 

20. Белият шоколад не е шоколад, тъй като не съдържа какао или шоколадова течност. Но съдържа части от какаовите зърна - основно какаово масло.

21. Горещият шоколад е първи опит за обработката му. Какаото се е варило в мексиканската и ацтекската култура, въпреки че резултатът няма нищо общо с днешния горещ шоколад - тогава е обикновена горчива смес, която се използва по церемониални поводи, като сватби.

22. Първият шоколадов бар е направен в Англия. Още през 1842 г. Cadbury прави първия шоколадов бар. Компанията все още съществува и е може би най-известната със своите продукти, посветени на Великден.

23. Най-много какао се отглежда в Африка. Въпреки нейните корени в Амазония, повечето какао - почти 70% от световното производство идват от Африка. Кот д'Ивоар е най-големият производител - дава около 30% от световната продукция.

24. Какаовите дървета могат да живеят около 200 години. Тропическите дървета обаче дават жизнеспособни какаови зърна само в 25 години от живота си.

Вкусни, забавни и странни факти за шоколада
Снимка: pixabay

25. Има два вида какао - форастеро и криоло. Повечето модерни шоколади се правят със зърна форастеро, които са по-лесни за отглеждане, въпреки че се смята, че от Криоло шоколадът е по-вкусен.

26. Кръвта в легендарната сцена в банята от филма Психо всъщност е била шоколадов сироп.

27. През Втората Световна Война нацистите се опитали да ликвидират Уинстън Чърчил с взривяващо се шоколадово блокче.

28. Шоколадът съдържа повече от 600 вкусови съединения, докато червеното вино например - само 200.

29. Шоколадовата индустрия в света се оценява на 110 милиарда долара годишно.

30. Проучване доказва, че ароматът на шоколад в книжарница прави клиентите с 40% по-склонни да си закупят готварска книга или романтичен роман и 22% по-склонни да си закупят книга като цяло.